Menu Sluiten

Kenniscentrum

FunGi CooP is een start-up die robuuste recepturen voor mycelium-based bouwmaterialen ontwikkelt.

Wij onderzoeken de potenties van biomassa uit restmaterialen en afvalstromen voor gebruik als component van bouwmateriaal.

De ontwikkeling van recepturen komt voort uit het onderzoek van de bruikbaarheid van verschillende combinaties van biomassa en mycelium.

Onderdeel van dit onderzoek is het voortdurend verfijnen van het productieproces en de productie-unit, het FunGi-Lab.

FunGi-Lab is een modulair opgebouwd en mobiel plaatsbare unit. In het ontwerp is het streven naar een klimaatneutrale productie de rode lijn.

FunGi CooP is en blijft een kenniscentrum. De productie van bouwmaterialen dient het voortgaande onderzoek. Verkoop op bescheiden schaal vindt alleen plaats om de activiteiten van het kenniscentrum te financieren.

Ons startpunt was de kweek van oesterzwammen op koffiedik. Hierbij gebruik je een afvalstroom (koffiedik) om op een duurzame manier voedsel (oesterzwammen) te kweken. Vanuit deze ervaring stelden wij ons de vraag of je de processen die wij daarvoor gebruikten ook ingezet kunnen worden bij de productie van duurzame natuurlijke bouwmaterialen. Na twee jaar van onderzoek hadden wij een volmondig ‘Ja’ als antwoord op die vraag. Voor bouwmateriaal bleek koffiedik niet de meest geschikte grondstof te zijn. Goede resultaten werden bereikt met verschillende organische vezels als grondstof. Wel zagen we waar en hoe het productieproces aangepast zou moeten worden. Op basis van die ervaring is gekozen voor een nieuwe aanpak die in het FunGi-Lab zal worden toegepast bij het ontwikkelen van twee prototypes. In een jaar tijd zullen een isolatieplaat, IsoMyc en een bouwplaat voor interieurs, InnerMyc, in bescheiden oplages geproduceerd worden. De prototypes zijn bedoeld voor onderzoek naar de bouwfysische eigenschappen, demonstratieprojecten en voor early adapters die niet op opschaling van de productie willen wachten.

De coöperatie dient als vehikel voor onze gezamenlijke inzet om een bijdrage te leveren aan het zinvolle gebruik van biologisch afbreekbare afvalstromen. De initiatiefnemers Jan Christiaansen, Harrie de Vries en Peter Kruijt vormen samen de driehoek waarop de FunGi CooP is gebaseerd. Jan geeft als architect richting aan de ontwikkeling van bouwproducten. Harrie geeft vanuit zijn horeca-ervaring vorm aan het proces en de procesbewaking. Peter zal zich vanuit zijn jarenlange ervaring met het kweken van paddenstoelen met het ontwikkelen van nieuwe recepturen bezig houden. Om er voor te zorgen dat onze inspanningen altijd bijdragen aan een optimaal circulaire aanpak, willen wij de driehoek gedurig in stand houden. Zo zullen voor de reststromen die bij de productie van bouwplaten ontstaan, food-toepassingen ontwikkeld worden.

Anderen in het werkveld betrekken wij graag bij het kenniscentrum. Samenwerken is in onze ogen het nieuwe ondernemen. Anderen enthousiasmeren om dezelfde weg te bewandelen, dat is onze eerste insteek. De globale kennis die wij zo vergaren bieden wij als open source aan.

Specifieke kennis van de recepturen wordt zo gedocumenteerd dat deze overdraagbaar wordt. Overdracht van specifieke productiekennis blijft voorbehouden aan partijen die de productie op willen schalen en bereid zijn om blijvend te investeren in de driehoek.

De coöperatie zal vanaf dag één nieuwe leden werven, die betrokken willen worden bij de ontwikkeling en productie van mycelium-based bouwmaterialen. Mogelijk ook zijn zij betrokken bij het voorschrijven of toepassen van die materialen. Nieuwe leden van de coöperatie worden gezocht in kringen van aannemers, architecten, bouwmaatschappijen, woningcorporaties en/of vastgoedbeheerders.

Klik hier voor meer info als jij mee wil doen